ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΡΡΩΣΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ (Sick Building Syndrome)

«Η μόλυνση του Περιβάλλοντος ξεκινά από μέσα μας. Δεν αυτοκτονεί η Φύση…αλλά εκτελείται από μας. Τα ζώα, τα δέντρα, οι θάλασσες είναι όλα αθώα. Οι ένοχοι είμαστε εμείς. Μας έλειψε ο σεβασμός προς την ιερότητα του κόσμου που μας περιβάλλει. Η κατανόηση και η αγάπη προς το μεγαλείο της Δημιουργίας»
Νικηφόρος Βρεττάκος 

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, (Π.Ο.Υ.), το 30% των κτιρίων παρουσιάζουν προβλήματα εσωτερικής ρύπανσης, ενώ σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, το 20% του πληθυσμού υποφέρει από άσθμα ή αλλεργίες εξαιτίας της ρύπανσης του εσωτερικού αέρα.

Από Έρευνα που διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε 2.000 κτίρια της ελληνικής Επικράτειας, πάσης φύσεως, διαπιστώθηκε ότι στο 70% των κτιρίων υπάρχει ένας τουλάχιστον ρύπος πάνω από τα ανεκτά όρια.

Σημειωτέον ότι ο κτιριακός τομέας καταναλώνει το 36% των ενεργειακών πόρων & ευθύνεται σήμερα για το 40% των συνολικών εκπομπών CO2

Οι Παράγοντες που συμβάλλουν στη δημιουργία indoor ρύπανσης είναι:

 • Η Ατμοσφαιρική Ρύπανση
 • Διάφοροι Χημικοί ρυπαντές & Βιολογικές Παράμετροι του εσωτερικού του κτιρίου
 • Η Σκόνη, τα ακάρεα-μύκητες-μικροοργανισμοί/ Ο καπνός/ Οι αέριοι βιομηχανικοί ρύποι και σκόνες
 • Οι Ακτινοβολίες (Τεχνητή/ Φυσική)

Η Ρύπανση των Πόλεων και κατ’ επέκταση των κτιρίων οφείλεται κατά κύριο λόγο στη ΧΩΡΙΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Μεταπολεμικά, λόγω των καταστροφών της υπαίθρου και της ανεργίας, αλλά και της αναζήτησης καλύτερων εξυπηρετήσεων είχαμε μετακίνηση των πληθυσμών προς τα μεγάλα αστικά κέντρα. Η Αύξηση του πληθυσμού είχε σαν αποτέλεσμα τις αυξημένες Ανάγκες στέγασης, που καλύφθηκαν, αφενός με Ανάπτυξη των κτιρίων καθ’ ύψος για την Ομαδική στέγαση σε πολυώροφα κτίρια, κυρίως με το Σύστημα της Αντιπαροχής και αφετέρου την Παράνομη-Αυθαίρετη Δόμηση, με συνεπακόλουθα τη συσσώρευση μεγάλων μαζών σε μικρή έκταση και κακοσχεδιασμένα κτίρια αντίστοιχα. Σημειωτέον ότι το δομημένο περιβάλλον είναι αποτύπωμα του κοινωνικοοικονομικού γίγνεσθαι.

Η Εκμετάλλευση της ΦΥΣΗΣ με την Αλόγιστη χρήση της Τεχνολογίας & η κατασπατάληση των φυσικών πόρων με ρυθμό ταχύτερο από τη δυνατότητα ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ, λόγω της άγνοιας, της αδιαφορίας, του εγωκεντρισμού μας και της κερδοφορίας από τη γεωπρόσοδο, οδήγησε σε ένα Πολιτισμό που κατάντησε «βρικόλακας» (Ντ. Μακ Τάγκαρτ, Βραβείο Ωνάση 1991). Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία ρυπογόνων απόβλητων πολλαπλάσιων αυτών που μπορεί να μεταστοιχειώσει η πόλη.

Δυστυχώς, δε διδαχτήκαμε ούτε από τον Ξενοφώντα για ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ των ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ, ούτε από την ίδια τη ΦΥΣΗ για Οικονομία της ενέργειας.

Οι ολοένα αυξανόμενες ανάγκες για στέγαση, κίνηση, θέρμανση, ψύξη, φωτισμό, κλπ., οδήγησε στη χρήση μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας, που αντλήθηκαν από τα ορυκτά καύσιμα, με πολλά οικτρά αποτελέσματα, όπως οι Πόλεμοι για το πετρέλαιο, η αύξηση των τιμών των καταναλωτικών προϊόντων, η ρύπανση του εσωτερικού αέρα των κτιρίων, οι δραματικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις λόγω του εκλυόμενου διοξειδίου του άνθρακα και της δημιουργίας ακραίων καιρικών φαινόμενων, που ήδη βιώνουμε, (αύξηση θερμοκρασίας, ανύψωση στάθμης θάλασσας, πλημμύρες, καταστροφή βιοτόπων, εξαφάνιση ειδών πανίδας & χλωρίδας, κλπ.).

Σημειωτέον ότι οι συγκεντρώσεις «διοξειδίου του άνθρακα» σε συνδυασμό με:
-τα αιωρούμενα σωματίδια από το εξωτερικό περιβάλλον
-τις οργανικές πτητικές ουσίες από τα υλικά
-το κάπνισμα, δημιουργούν ΚΟΚΤΕΪΛ επικίνδυνο για την υγεία, ενώ θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι Η ΜΟΛΥΝΣΗ ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΣΥΝΟΡΑ.

Επιπλέον, η αδυναμία κάλυψης της ζήτησης σε υλικά από τις φυσικές πηγές, οδήγησε στην Παρασκευή βιομηχανοποιημένων συνθετικών υλικών, που, αφενός, εκπέμπουν ρυπογόνες ουσίες και, αφετέρου, καταναλώνουν πολλή ενέργεια κατά τη διαδικασία παραγωγής τους.

Σήμερα, χρησιμοποιούμε δυστυχώς άκρως επικίνδυνα για την ΥΛΙΚΑ:

 • Μονώσεις από πίσσα – ουρεθάνες – ίνες ύαλου – αμίαντο –  αλκαλοειδή
 • Δάπεδα, Μοκέτες, Ψευδοροφές, Ταπετσαρίες από συνθετικά υλικά
 • MDF & Μοριοσανίδες με επικίνδυνες κόλλες
 • Χρώματα & Λάκες με αλειφατικές ή πετροχημικές ενώσεις – βενζινοδιαλύτες συνθετικές ρητίνες – οργανικούς διαλύτες – τοξικά εντομοκτόνα
 • Σωλήνες από μολύβι, αμιαντοτσιμέντο ή PVC
 • Καρκινογόνους λαμπτήρες φθορίου ή ιωδίου
 • Κλιματιστικά

Γίνεται χρήση Μονωτικών υλικών όπως επιβάλλει ο Κανονισμός Θερμομόνωσης, δηλαδή ποσοτικά, αλλά όχι ποιοτικά, καθώς τα χρησιμοποιούμενα υλικά δημιουργούν αδιαπέραστο στρώμα που δεν επιτρέπει την ανανέωση του εσωτερικού αέρα. Το κτίριο δεν ανασαίνει & μαζί του βαριανασαίνουν/αργοπεθαίνουν οι ένοικοι. Επιπλέον, δεν ανοίγουμε τα παράθυρα για να αερίσουμε το χώρο μας, επειδή πληρώνουμε πανάκριβα τον κλιματισμό ή επειδή δεν μπορούμε (γυάλινα κτίρια) και εγκλωβίζουμε το ραδόνιο και όλες τις άλλες ρυπογόνες ουσίες που εκπέμπουν τα υλικά, ο κλιματισμός και το τσιγάρο. Σημειωτέον, ότι στους κλειστούς χώρους δαπανάμε το 80% της ζωής μας.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΗΡΩΣ ΑΝΟΙΚΤΟ & ΑΕΡΙΖΟΜΕΝΟ ΟΙΚΟ ΜΑΣ (ΚΑΛΥΒΕΣ), ΚΛΕΙΔΑΜΠΑΡΩΘΗΚΑΜΕ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ ΑΕΡΟΣΤΕΓΗ ΧΩΡΙΣ ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑ.

Οι κρίσιμοι παράγοντες που συμβάλλουν στη μείωση της ποιότητας του εσωτερικού περιβάλλοντος & τη δημιουργία indoor ρύπανσης είναι:

 1. ΟΙ ΝΕΩΤΕΡΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ (Γυάλινα κτίρια, Αρχιτεκτονική του κλισέ)
 2. Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ των πρόσφατων χρόνων για ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ με υπερενισχυμένη θερμομόνωση & αεροστεγή κουφώματα με αποτέλεσμα τη μείωση της άδηλης αναπνοής των κτιρίων
 3. Ο ΚΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ (Λάθος Προσανατολισμός, όχι χρήση των αναλογιών της χρυσής τομής κατά το σχεδιασμό)
 4. ΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΑΤΕΛΕΙΕΣ (Θερμογέφυρες, κ.ά.)

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ «ΑΡΡΩΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ»

– δύσπνοια
– ξηρός βήχας
– πονόλαιµος
– βράχνιασµα
– ρινόρροια
– δακρύρροια
– φτάρνισµα
– ερεθισµός δέρµατος (εξανθήµατα)
– πονοκέφαλοι
– ζαλάδες
– ναυτία
– πνευματική κόπωση και σύγχυση
– σωματική κόπωση
– υπνηλία/ λήθαργος
– πεπτικές διαταραχές

Αναλυτικότερα, οι Βλαπτικοί παράγοντες είναι οι ακόλουθοι:

Α) ΧΗΜΙΚΟΙ ΡΥΠΟΙ

• Φορμαλδεΰδη (HCHO) υποπροϊόν καύσης

Βρίσκεται σε πολλά βιομηχανικά προϊόντα (μονωτικά υλικά, έπιπλα από κόντρα πλακέ, νοβοπάν, συνθετικά ξύλα, συνθετικές μοκέτες, υφάσματα, τσιγάρα, κ.ά.). Δημιουργεί Αίσθημα καψίματος σε μάτια-λαιμό, ναυτία, δυσκολία αναπνοής, ερεθισμός μύτης, λαχάνιασμα, βήχας, αίσθημα κόπωσης, πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.

• Διοξείδιο άνθρακα (CO2)

Σε υψηλές συγκεντρώσεις δημιουργεί ζαλάδα,  προβλήματα σε αναπνοή, αίσθημα κόπωσης.

• Μονοξείδιο του άνθρακα (CO)

Παράγεται από ατελή καύση τσιγάρων, τζακιού, σόμπας ξύλου, από τις συσκευές αερίου, την οδική κυκλοφορία, τη βιομηχανία, τις κεντρικές θερμάνσεις. Δημιουργεί αίσθημα κόπωσης στους υγιείς, πόνο στο στήθος σε όσους έχουν  πρόβλημα καρδιάς. Σε υψηλότερες συγκεντρώσεις σύγχυση σε όραση, προσανατολισμό, πονοκέφαλο, ναυτία, ενώ σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις είναι θανάσιμο.

• Οξείδια αζώτου (ΝΟ-ΝΟ2)

Απελευθερώνονται µε τη χρήση συσκευών αερίου. Δημιουργούν Ερεθισμό σε μάτια, μύτη, λαιμό, χρόνια βρογχίτιδα μετά από μακροχρόνια έκθεση.

• Αμίαντος

Έχει Ινώδη μορφή και κρυσταλλική δομή και απελευθερώνεται λόγω σταδιακής γήρανσης & παρεμβάσεων συντήρησης. Βρίσκεται σε περισσότερες από 3.000 τεχνικές εφαρμογές (σωλήνες, μονωτικό υλικό σε φούρνους, σόμπες, ηλεκτρικά σίδερα, κ.ά.). Δημιουργεί σοβαρές Παθήσεις των πνευμόνων, κλπ.

•Τεχνητές ορυκτές ίνες (πετροβάµβακας & υαλοβάμβακας)  Απελευθερώνουν ίνες  κύρια κατά τις παρεμβάσεις συντήρησης. Αναπνευστικά προβλήματα, Καρκίνος πνευμόνων

• Πτητικές οργανικές ουσίες

Αλογονωµένοι διαλύτες (τριχλωροαιθυλένιο/ τριχλωροαιθάνιο/  τριχλωροµεθάνιο Εξαερώνονται µε τη θερμοκρασία των εσωτερικών χώρων από διάφορα προϊόντα, χρώματα, πλαστικά, κόλλες, κ.λ.π., όπου υπάρχουν ως διαλύτες. Επίσης, υπάρχουν σε βενζόλη, ναφθαλίνη, τολουόλη και σε υλικά καθαρισμού των κτιρίων. Δημιουργεί ερεθισμό σε μάτια, μύτη, λαιμό, πονοκέφαλο, απώλεια προσανατολισμού, βλάβη στα νεφρά, στο ήπαρ, στο αναπνευστικό και νευρικό σύστημα.

• Αιωρούµενα στερεά σωµατίδια

Απαντώνται σε µη αεριζόµενους κλειστούς εσωτερικούς χώρους και αποτελούν το τελικό προϊόν της εκφυλιστικής διαδικασίας των υλικών.

• Κάπνισµα

Ο καπνός του τσιγάρου αποτελεί µείγµα αερίων, αιωρούµενων στερεών σωματιδίων & οργανικών ουσιών από χαρτί τσιγάρου & ατελή καύση. Σημειωτέον ότι τον καπνό υπάρχουν 4.300 χημικές ουσίες. Δημιουργούν πνευμονικά νοσήματα και καρκίνο σε καπνιστές ή και παθητικούς καπνιστές. Στους κλειστούς χώρους ο καπνός πολλαπλασιάζει δραματικά τις συγκεντρώσεις των αιωρούµενων στερεών σωματιδίων και των άλλων αέριων ρύπων (νικοτίνης, αρωματικών υδρογονανθράκων, μονοξείδιου άνθρακα).

Ρύπανση από εγκαταστάσεις χρήσεως

θέρμανσης – κλιματισμού/ προετοιμασίας φαγητού /μηχανήματα γραφείων, (Η.Υ., εκτυπωτές,  plotters, φωτοτυπικά)

Β) ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΡΥΠΟΙ

Ασθένεια λεγεωνάριων, καταστροφή αρνητικών ιόντων αν δεν αερίζουμε. Σύνδρομο πολλαπλής χημικής ευαισθησίας (βιολογικός & χημικός) (Multiple Chemical Sensitivity).

Γ) ΣΚΟΝΗ

Κατά τα τελευταία έτη η ύπαρξη σκόνης θεωρείται επικίνδυνη. Απαραίτητη η χρήση φίλτρων λόγω μόλυνσης εξωτερικού αέρα πόλεων.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ:

-Τα κατοικίδια

-Οι ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

Δ) ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ

– ΑΠΟ ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΠΗΓΕΣ

– ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

Σημειωτέον ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που δημιουργούνται από τα ηλεκτρικά μηχανήματα, επηρεάζουν την φυσική μορφή των κυμάτων που εκπέμπει ο ανθρώπινος εγκέφαλος.

ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΠΗΓΕΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ

-Ηλεκτρομαγνητικά πεδία από:                                                      
-Ηλεκτρικές συσκευές
-Ηλεκτρονικές συσκευές
-Ηλεκτρικά δίκτυα υψηλής/ χαμηλής τάσης
-Ηλεκτρικές εγκαταστάσεις
-Κινητή τηλεφωνία
-Ιατρικές συσκευές
-Συσκευές που παράγουν ραδιενέργεια
-Φωτιστικά σώματα (λαμπτήρες φθορίου, κλπ.)

ΦΥΣΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ

Η ηλεκτρομαγνητική συχνότητα της Γης είναι 7,83 Hz Η συχνότητα αυτή είναι ίδια με τα άλφα κύματα που εκπέμπει ο ανθρώπινος εγκέφαλος «κύματα Σούμαν».

-κοσμική ενέργεια                                                                        
-γήινο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο: Τα υπόγεια ρεύματα, γεωλογικά ρήγματα, αποχετεύσεις, σωληνώσεις υδρεύσεως, ο ηλεκτρισμός, ιδιαίτερα οι πυλώνες υψηλής τάσης, διάφορα πετρώματα, κ.ά. διαταράσσουν τη φυσική συχνότητα της Γης και μπορεί να καταστήσουν καρκινογόνους τους «ΓΕΩΠΑΘΟΓΟΝΟΥΣ ΚΟΜΒΟΥΣ».
-Ακτινοβολία φυσικών υλικών  ΡΑΔΟΝΙΟ        

Το ΡΑΔΟΝΙΟ είναι Προϊόν ραδιενεργούς μετάπτωσης του ράδιου 226 σε αέρια μορφή που εισβάλλει στο εσωτερικό των υπόγειων & ισόγειων κυρίως χώρων από το υπέδαφος ή  απελευθερώνεται από ορισμένα οικοδομικά υλικά, (κυρίως γρανίτη), και ρυπαίνει επικίνδυνα τον αέρα που αναπνέουμε (ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ). Για το λόγο αυτό απαιτείται ΚΑΛΟΣ ΑΕΡΙΣΜΟΣ.

Η ποιότητα του εσωτερικού περιβάλλοντος πρέπει να προσφέρει άνεση (indoor air quality):

-ΘΕΡΜΙΚΗ (θερμοκρασία/ αερισμός/ υγρασία/ κίνηση αέρα στο χώρο)

-ΟΠΤΙΚΗ (αποφυγή οπτικής θάμβωσης, εξασφάλιση οπτικής επαφής με εξωτερικό περιβάλλον, οπτική επαφή με εξωτερικά στοιχεία ευχάριστα)

-ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ (χαμηλά επίπεδα θορύβου)

-ΦΩΤΙΣΜΟΣ (ποσότητα/ ποιότητα κατά το δυνατόν φυσικός)

Ο αερισμός μηχανικός ή φυσικός θα πρέπει:

α) να εξασφαλίζει κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας  & υγρασίας και

β) να διατηρεί τις συγκεντρώσεις των εσωτερικών ρύπων σε αποδεκτά επίπεδα

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

Η απομάκρυνση από το φυσικό περιβάλλον και την αντίληψη ότι αποτελούμε όλοι αναπόσπαστα κομμάτια του οικοσυστήματος και η λογική μιας ανθρωποκεντρικής ανάπτυξης έχει οδηγήσει στο «φαινόμενο των ασθενών κτιρίων». «Η ΓΗ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ, ΑΛΛΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΗ ΓΗ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΥΦΑΝΕ ΤΟ ΝΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. ΕΚΕΙΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΚΛΩΣΤΗ». Αυτή είναι η απάντηση του αρχηγού των ερυθροδέρμων στον Πρόεδρο των Η.Π.Α. που ήθελε να αγοράσει την περιοχή του.

Είναι επομένως Αναγκαίο να στραφούμε στην Ολιστική Αρχιτεκτονική, που αντιμετωπίζει διαχρονικά σε πλανητικό επίπεδο & σε διαλεκτική αρμονία τον άνθρωπο, το δομημένο, το φυσικό & το πολιτισμικό περιβάλλον σαν ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΝΟΛΟ στο πλαίσιο μιας «Αξιοβίωτης Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης» (INTEGRATED WORTH-LIVING DEVELOPMENT).

Είναι παρήγορο ότι η Διεθνή Ένωση Αρχιτεκτόνων (UIA), κατά τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχιτεκτονικής που εφέτος πραγματοποιήθηκε την 1 Οκτωβρίου, ταυτόχρονα με την «World Habitat Day» του ΟΗΕ, ανακοίνωσε ως θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας την «ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΠΟΥ ΕΚΠΕΜΠΕΙ ΜΗΔΕΝΙΚΟΥΣ ΡΥΠΟΥΣ CO2».

ΑΠΛΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΣΩ-ΡΥΠΑΝΣΗΣ

-ΑΛΛΑΓΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ: ΑΓΑΠΗ, ΣΕΒΑΣΜΟΣ, ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑ

-ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΑΞΙΟΒΙΩΤΗ ΖΩΗ 

-Απαίτηση Εφαρµογής κείµενης νοµοθεσίας για Υγεία και Ασφάλεια

-Αποφυγή καπνίσµατος σε κλειστούς χώρους

-Συχνός Αερισμός χώρων/ Ανακύκλωση αέρα με ανεμιστήρες οροφής

-Χρήση Μ.Μ.Μ. κατά το δυνατόν

-Καλή συντήρηση/ Καθαρισµός κλιµατιστικών συστηµάτων/ Φίλτρα

-Μείωση χρήσης συνθετικών προϊόντων στην επίπλωση

-Αποφυγή χρήσης χηµικών καθαριστικών, ναφθαλίνης, καρκινογόνων λαμπτήρων,

-Καθημερινό σκούπισμα για μείωση επιπέδων σκόνης

-Αποφυγή έκθεσης σε Τεχνητές πηγές ακτινοβολίας (Χρήση οθονών ΗΥ χαμηλής ακτινοβολίας & φίλτρων. Αποφυγή ιατρικών πράξεων με χρήση ακτίνων Χ, Lazer, αν δεν κρίνεται αναγκαίο από τον θεράποντα, επιλογή χώρου διαμονής μακριά από υψηλή τάση, πυλώνες, κεραίες κινητής. Αποφυγή χρήσης κινητού. Κλείσιμο ηλεκτρικών/ ηλεκτρονικών συσκευών από κεντρικό διακόπτη ή πρίζα

-Μετατροπή εστιών τζακιού σε βιοδυναμικά, Αποφυγή χρήσης συσκευών αερίου

-Χρήση φυτών (φυτεμένα δώματα, αυλές)

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ  για ολιστικη αρχιτεκτονικη, για κτιρια & πόλεις υγιή & αξιοβίωτα:

Απαιτείται συνδυασμός:

1. Βιοκλιματικού Σχεδιασμού/ Ανασχεδιασμού

Παραδειγματισμός από Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική/ Αποφυγή εξάρτησης από Τεχνολογία με πλήρως αυτοματοποιημένες κατασκευές/ Μελέτη φυσικού αερισμού, σκίασης, φωτισμού, προσανατολισμού

2. Οικολογικών υλικών από Φυσικές πρώτες ύλες

ΝΑ ΖΗΤΑΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ!

Να γίνεται, αν επιτρέπουν τα οικονομικά,  χρήση ωστενιτικού χάλυβα που είναι αμαγνητικός και ανοξείδωτος, διότι ο κανονικός δομικός χάλυβας, προκαλεί μεταβολή του γήινου ηλεκτρομαγνητικού πεδίου.

3. Γεωβιολογίας  

Καταγραφή Γεωπαθογόνων κόμβων, Κοσμικής ακτινοβολίας/ Υπόγειων ρευμάτων, Γεωλογικών ρηγμάτων, Ηλεκτρομαγνητικών πεδίων (Πυλώνων-Γραμμών Υψηλής τάσης, κλπ.), ειδών Πετρωμάτων (επικίνδυνα τα αλλουβιακά).

ΕΠΙΠΛΕΟΝ:

Να γίνεται Ακτινωτά η ηλεκτρολογική εγκατάσταση και να Γειώνεται ο σιδηροπλισμός για αποφυγή κλωβού Faraday.

4. Ελέγχου για Ραδιενέργεια

Αποφυγή δόμησης σε χώρους μολυσμένους από ραδιενεργά απόβλητα ή με ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ με αυξημένο ΡΑΔΟΝΙΟ. Αποφυγή του με κατασκευαστικούς τρόπους/ Χρήση μη ραδιενεργών υλικών φυσικών (Γρανίτη), ή εκ παραγωγής (Σιδηροπλισμού από ανακύκλωση, Τσιμέντου από ιπτάμενη τέφρα, κλπ.)  

5. Παθητικών ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Κατασκευή ηλιακών Θερμοκηπίων-Ηλιακών Αίθριων-Ηλιακών τοίχων & Παραδοσιακών ΑΝΕΜΟΠΥΡΓΩΝ ή σύγχρονων αιολικών καμινάδων για εκμετάλλευση δωρεάν ενέργειας από τον Ήλιο & τον Άνεμο χωρίς επιπλέον δαπάνη.

6. Ενεργητικών ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (Ηλιακοί συλλέκτες, Φωτοβολταϊκά, Ανεμογεννήτριες)

Επειδή οι Ενεργητικές ΑΠΕ ενδέχεται να παραβιάζουν το Φυσικό Περιβάλλον, η τοποθέτησή τους θα πρέπει να γίνεται με φειδώ, χωρίς υπερβολές, ή περιβαλλοντική – αισθητική καταστροφή, κοπή δέντρων, ή τοποθέτηση σε ευαίσθητες ή προστατευόμενες περιοχές, ή δημιουργία «σκουπιδιών» μετά το χρόνο «λήξης» των συσκευών. Να έχει δε προσδιοριστεί εκ των προτέρων ο τρόπος και η θέση ανακύκλωσης.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ 

The alienation from our natural environment, the rationale of an anthropocentric development and the construction of buildings using polluting methods and materials that do not allow constructions and cities to “breathe”, has leaded to the “sick building syndrome”, which harms their occupants’ health causing a large range of ailments as well as serious infirmities. The presence of chemical, biological or electromagnetic pollutants in closed spaces is characterized as “pollution”. Recent trends in architecture, construction methods or construction deficiencies, such as glass facade buildings, energy saving methods through reinforced (heavy) insulation and airproof openings’ frames, that decrease  “invisible” breathing”, or thermal bridges are but a few of the crucial factors conducive to the decrease in the quality of indoor environment and the creation of indoor pollution. What is more, pollutants coming from mineral fuels used for heating, vehicles, lighting and industrial production, destroy the ozone layer of the atmosphere and that is expected to have dramatic impact on the Ecosystem due to global warming, greenhouse effect, rise of sea-level, extremely severe storms or fires and, in general, degradation of natural environment.
In order to prevent our planet’s thorough destruction, we need to realize that we are all an organic part of the eco-system. It is therefore required to correctly handle the energy resources for the protection of our Home, where we are born, live and develop.
Thus, it is required that we change our notion of the Universe (ideology, cosmic theory), that we redefine our targets and that we adopt a more qualitative rather than quantitative guide for our choices. This guide should follow a “moderate route” instead of an emanate one. It should not only take into account personal gain, but also universal benefit, which will lead subsequently, in deterministic way, to every individual’s benefit.
To achieve this goal, as far as buildings and cities are concerned, a Holistic Architecture should be applied, perceiving buildings, man and his environment, either natural or constructed, as a unified whole.