Πινακοθήκη Δήμου Καλλιθέας “Σοφία Λασκαρίδου”

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ-ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΗ-ΣΤΕΡΕΩΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ & ΑΝΑΠΛΑΣΗ – ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟΥ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ & ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΣΕ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Έργο του Ernst Ziller (1887), με ενδιαφέροντα μορφολογικά στοιχεία & οροφογραφίες, το κτίριο αποτελεί αξιόλογο δείγμα της Εποχής του Ρομαντισμού. Είναι από τα τρία πρώτα σπίτια που κτίστηκαν στην πόλη της Καλλιθέας από την Οικοδομική Εταιρεία.

Εδώ κατοίκησαν η παιδαγωγός Αικατερίνη Λασκαρίδου, ιδρύτρια του Πρότυπου Ελληνικού Παρθεναγωγείου και οι κόρες της Ειρήνη Λασκαρίδου τυφλολόγος-ιδρύτρια του “Οίκου Τυφλών” & Σοφία Λασκαρίδου, ζωγράφος, γνωστή από τον άτυχο έρωτά της με τον Περικλή Γιαννόπουλο και πρώτη γυναίκα που έγινε δεκτή το 1903 στο ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ, σημερινή ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ, με μεσολάβηση του Βασιλιά Γεωργίου Α΄.

Το κτίριο έχει αξία ως αντικείμενο αναφοράς της ιστορίας της αρχιτεκτονικής και από τα ελάχιστα σήμερα σωζόμενα έργα του Τσίλλερ στην Καλλιθέα, αξία παλαιότητας, ως αδιάψευστος μάρτυρας της φθοράς του χρόνου & ως μαρτυρία της οικοδομικής και τεχνολογίας της εποχής του, αλλά και αξία ως σημείο αναφοράς της πόλης & μάρτυρας της κοινωνικής της ζωής.

Κατά την πρόσφατη συντήρηση & αποκατάσταση, που έγινε μετά την απαραίτητη ιστορική έρευνα, με βάση τις Διεθνείς Αναστηλωτικές Αρχές[1], στο πλαίσιο μιας «ολοκληρωμένης και ενεργούς Προστασίας» (integrated conservation), Εσωτερικοί & Περιβάλλων χώρος διαμορφώθηκαν για εξυπηρέτηση πολλαπλών Πολιτιστικών χρήσεων, (ομιλίες, περιοδικές εκθέσεις, κλπ.), Πινακοθήκης, (σύμφωνα με τη διαθήκη της πάλαι ποτέ ιδιοκτήτριας), Μουσείου Σοφίας Λασκαρίδου, Εργαστηρίου ζωγραφικής, κ.ά.

Αναλυτικότερα, Μελέτη και Εργασίες έγιναν με βάση τις πιο κάτω αρχές:

  • ΧΑΡΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ, ΑΡΘΡΟ 4: Διάσωση του μνημείου τόσο σαν έργου τέχνης, όσο και σαν ιστορικής μαρτυρίας
  • ΧΑΡΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ, ΑΡΘΡΟ 9: Σεβασμός ιστορικών και αισθητικών αξιών
  • ΧΑΡΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ, ΑΡΘΡΟ 8: Διατήρηση αρχικής υπόστασης και αυθεντικότητας
  • ΧΑΡΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ, ΑΡΘΡΟ 10: Χρήση κατά το δυνατό παραδοσιακών υλικών και τρόπων δομής
  • ΧΑΡΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ, ΑΡΘΡΟ 11: Σεβασμός φάσεων μνημείου
  • Επιστημονικοί κανόνες & συστάσεις UNESCO, όσον αφορά στην Ανασκαπτική έρευνα.

Το μνημείο αποκαταστάθηκε με φροντίδα και δαπάνη του ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, με βάση τη μελέτη αποκατάστασης & στερέωσης που συντάχθηκε από την Πολιτικό Μηχανικό ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΒΑΡΟΥΤΑ – ΦΛΩΡΟΥ, η οποία επόπτευσε και τις ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ για λογαριασμό του ΔΗΜΟΥ.

[slideshow]


[1] Χάρτης Βενετίας, Διακήρυξη Άμστερνταμ, Σύμβαση Γρανάδας,  εμπλουτισμένες Αρχές του Χάρτη της Βενετίας, που έχουν συνταχθεί με βάση τις συνθήκες Αναστήλωσης των μνημείων της Ακρόπολης (Χ. Μπούρας), κλπ.