ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΣΤΗ ΦΩΚΙΔΑ

Πρόκειται για μικρό τουριστικό συγκρότημα σε εκτός ζώνης περιοχή πάνω στην εθνική παραλιακή οδό Ιτέας-Ναυπάκτου και πλησίον της θαλάσσης. Για την έγκριση του έργου απαιτήθηκε να εκδοθούν άδειες από την αρμόδια Πολεοδομία, τον Ε.Ο.Τ. και τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Νομού Φωκίδος, ενώ έγινε καθορισμός της οριογραμμής αιγιαλού και παραλίας. Το κτίριο μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει κυλικείο[1], μπαρ και κατάστημα ειδών λαϊκής τέχνης.

Η σύνταξη των αρχιτεκτονικών σχεδίων έγινε με γνώμονα την κατά το δυνατό τήρηση του τοπικού χρώματος. Οι όψεις αποτελούν συνδυασμό λιθοδομής και πεταχτού επιχρίσματος-σαγρέ, ενώ η κάλυψη έγινε με βυζαντινά κεραμίδια.

Για στατικούς λόγους και επειδή η περιοχή πλήττεται συχνά από ισχυρούς σεισμούς, ο φέρων οργανισμός του κτιρίου είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα.
Επειδή το κτίριο βρίσκεται σε επικλινές έδαφος, απαιτήθηκε να γίνουν οι απαραίτητοι τοίχοι αντιστηρίξεως.

Εσωτερικά το κτίριο είναι επιχρισμένο με πεταχτό τύπου θυμαράκι.
Οι χώροι κυρίας χρήσεως επιστρώθηκαν με πλάκες μαρμάρου τοπικής προέλευσης και έμειναν αγυάλιστες για αισθητικούς λόγους.

Όλα τα κουφώματα έγιναν ξύλινα χωρικού τύπου. Εξωτερικά, το κατάστημα λαϊκής τέχνης φέρει ξύλινη επένδυση ραμποτέ. Όλοι οι πάγκοι είναι από μασσίφ ξύλο.

Ο περιβάλλον χώρος δενδροφυτεύθηκε με τοπικής χλωρίδας δένδρα και θάμνους, ενώ ο χώρος πέριξ της κυρίας εισόδου διαμορφώθηκε έτσι ώστε να διευκολύνεται η στάθμευση των οχημάτων των πελατών, των εργαζομένων και της τροφοδοσίας.


[1] Στο κυλικείο τοποθετήθηκαν: ψυγείο-πάγκος για σαλάτες & φρούτα, πάγκος προπαρασκευής λαχανικών, ψυγείο αναψυκτικών με ψύκτη νερού, ψαριέρα, θερμοθάλαμος, πάγκος προπαρασκευής κρεάτων, ψαριών, τράπεζα εργασίας, κουζίνα, τράπεζα παραλαβής άπλυτων, λάντζα σκευών, πλυντήριο, τράπεζα εισαγωγής στο πλυντήριο, τράπεζα παραλαβής καθαρών σκευών, ερμάρια