Ιπποδάμειο σύστημα ρυμοτομίας

Βασίζεται στη χάραξη παράλληλων δρόμων, που τέμνονται κάθετα, (κάναβος), έτσι ώστε να δημιουργούνται ορθογώνια οικοδομικά τετράγωνα και πλατείες. Τα πρώτα ορθογωνικά σχέδια πόλεων χρονολογούνται από τη δεύτερη προ Χριστού χιλιετία σε Ινδία, Μεσοποταμία και Αίγυπτο.

Κάναβος έχει χρησιμοποιηθεί και στη χάραξη παράκτιων πόλεων της Ιωνίας μεταξύ 7ου και 5ου αιώνα π.Χ.

Τα οικοδομικά τετράγωνα χαράσσονταν έτσι ώστε οι δρόμοι να είναι ευθύγραμμοι και ευρείς και οι πλατείες μεγάλες, ενώ τα δημόσια κτίρια ήταν εξαρχής καθορισμένα σε  θέσεις που εξασφάλιζαν λειτουργικότητα και την άμυνά τους.

Οι πόλεις προσανατολίζονται έτσι ώστε τα κτίρια να εκμεταλλεύονται το άμεσο ηλιακό κέρδος, δηλαδή να έχουν ήλιο το χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι (αυτό που σήμερα ονομάζουμε βιοκλιματικό).

Επιπλέον, λαμβάνεται μέριμνα ώστε να υδροδοτούνται με το απαραίτητο νερό και οι δρόμοι να έχουν τις κατάλληλες κλίσεις για την απομάκρυνση των ομβρίων.

Ο εμπνευστής του συστήματος Ιππόδαμος, γεννήθηκε το 498 π.Χ. στη Μίλητο και πέθανε το 408 π.Χ. Σπούδασε αρχιτεκτονική και αστρονομία και είναι ο πρώτος που συνέλαβε την αναγκαιότητα ύπαρξης σχεδίων πόλεων.