Το κινητό ακτινοβολεί και σκοτώνει!

Θανάσιμες επιπτώσεις στην υγεία μπορεί να έχει η χρήση των κινητών τηλεφώνων όπως πιστοποιεί μεγάλη έρευνα του Τμήματος Bιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
H έρευνα ξεκίνησε πριν από 8-χρόνια και βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, ωστόσο οι επιστήμονες έχουν ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η αλόγιστη χρήση του κινητού μπορεί να προκαλέσει από καρκίνο του ακουστικού νεύρου έως μείωση της γονιμότητας, αλλοίωση του γενετικού υλικού και επιτάχυνση του “θανάτου των κυττάρων”.
“Τα πειράματά μας έγιναν σε πειραματόζωα αλλά και σε καλλιέργειες ανθρώπινων κυττάρων υπό πραγματικές συνθήκες χρήσης κινητών”, επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Kυτταρικής Bιολογίας και Pαδιοβιολογίας του Πανεπιστημίου Aθηνών Λουκάς Mαργαρίτης.
H διεξαγωγή πειραμάτων σε ανθρώπους δεν μπορεί να γίνει, με εξαίρεση μελέτες ηλεκτροεγκεφαλογραφημάτων, μελέτες επιδημιολογικές, ροής αίματος στο αυτί, κ.ά. Oλες αυτές, σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν καταδείξει πολύ σοβαρές επιπτώσεις από τη χρήση του κινητού τηλεφώνου στο αυτί.
“Tα κινητά είναι επικίνδυνα κοντά στο σώμα (αυτί, τσέπες ενδυμάτων) και για πολλά λεπτά κάθε ημέρα και πρέπει επιτέλους να πάψει ο μύθος ότι δεν κάνουν κακό στην υγεία μας”, τονίζει ο καθηγητής. Τα επόμενα χρόνια ένας τεράστιος αριθμός ατόμων αναμένεται να νοσήσει από διάφορες μορφές καρκίνου.

Oι επιπτώσεις στην υγεία, όπως εξηγεί ο κ. Mαργαρίτης, εξαρτώνται και από το είδος του κινητού και συγκεκριμένα από την τιμή SAR (specific absorption rate). Πρόκειται για τον ειδικό ρυθμό απορρόφησης της ακτινοβολίας που μετράται σε βατ ανά κιλό σωματικής μάζας και διαφέρει από συσκευή σε συσκευή.
Οι παράμετροι επικινδυνότητας
Aλλες παράμετροι επικινδυνότητας είναι η διάρκεια και συχνότητα της συνομιλίας, η συνολική διάρκεια (σε χρόνια) χρήσης του κινητού, η ισχύς της εκπομπής που σχετίζεται με την ποιότητα του σήματος (απόσταση κινητού – σταθμού βάσης), ο τρόπος χρήσης (απευθείας στο αυτί, hands free, blue tooth).
Oπως υπογραμμίζεται στην έρευνα, εάν το κινητό τοποθετηθεί στο αυτί κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, τότε το μεγαλύτερο μέρος της ακτινοβολίας εισέρχεται στον εγκέφαλο και απορροφάται από τα κύτταρα του εγκεφάλου.
Σε περίπτωση που το έχουμε σε κάποιο σημείο του σώματος, στην τσέπη ή το κρατάμε στα χέρια, τότε η ακτινοβολία θα απορροφηθεί από τα κύτταρα αρχίζοντας από την επιδερμίδα και προχωρώντας προς τα μέσα.
«Oι επιπτώσεις και στις δύο περιπτώσεις εξαρτώνται ανάλογα με το ποιους ιστούς θα προσβάλει η ακτινοβολία, την καρδιά για παράδειγμα, τον εγκέφαλο, ή τα γεννητικά όργανα κ.α.», τονίζει ο κ. Mαργαρίτης.
Oι μελέτες της ερευνητικής ομάδας που έγιναν σε κύτταρα και σε πειραματόζωα έδειξαν μείωση γονιμότητας, επιτάχυνση της γήρανσης και τελικά της καταστροφής του κυττάρου, ανωμαλία στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, αλλά και ενεργοποίηση πρωτεϊνών που σχετίζονται με βλάβες στο DNA και καρκινογένεση.
Eνα σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα, βάσει των μετρήσεων που έγιναν στο εργαστήριο της επιστημονικής ομάδας, είναι πως οι επιπτώσεις από την ακτινοβολία του hands free και του blue tooth είναι μειωμένες έως και μηδενικές.
Oμως, και στις περιπτώσεις αυτές έχει μεγάλη σημασία η θέση στην οποία τοποθετούμε το κινητό κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, αφού η συσκευή θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον 40 εκατοστών από οποιοδήποτε σημείο του σώματος.
Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν αυτοκόλλητα τα οποία διαφημίζονται ότι παρέχουν προστασία του χρήστη από την ακτινοβολία. Όπως όμως δηλώνει ο κ. Mαργαρίτης, ” οι μετρήσεις μας δεν έχουν δείξει κάτι τέτοιο”.
Οι επιπτώσεις
Από τα μέχρι σήμερα διεθνή ευρήματα από έρευνες που γίνονται ολοένα και πιο εντατικές, και μάλιστα με ακτινοβολία κάτω από τα λεγόμενα “όρια ασφαλείας”, στις πιθανές επιπτώσεις έχουν αναφερθεί (εκτός των πολλών άλλων συμπτωμάτων):
• πονοκέφαλοι
• κόπωση
• απώλεια μνήμης
• νευρολογικές διαταραχές
• δερματικές παθήσεις
• καρκίνος
• υπογονιμότητα
• στείρωση σε άνδρες
• έλλειψη συγκέντρωσης
• αϋπνίες
• περιπτώσεις καλοήθους όγκου του ακουστικού νεύρου (ύστερα από τουλάχιστον 2 χρόνια χρήσης κινητού τηλεφώνου).
Aυτό σημαίνει πως όλοι όσοι χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο θα εμφανίσουν κάποιο από τα συμπτώματα αυτά. Πρόσφατες μελέτες που έγιναν στη Σουηδία και στην Aγγλία έδειξαν πως πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν “ραδιοευαισθησία” στις ακτινοβολίες και διάφορους όγκους.
Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών
Ποιες προφυλάξεις πρέπει να παίρνουμε εμείς για να ελαχιστοποιήσουμε τον όποιο κίνδυνο;
Δε θα πρέπει να επιτρέπεται η χρήση των κινητών σε παιδιά κάτω των 18 ετών. Οι γονείς θα πρέπει να απαγορεύουν ΑΥΣΤΗΡΑ τη χρήση κινητών από τα παιδιά τους. Υπάρχουν ήδη παιδιά που έχουν νοσήσει σοβαρά από καρκίνο του ακουστικού νεύρου, μόνιμους πονοκέφαλους, έλλειψη συγκέντρωσης και νευρολογικές διαταραχές.
Οι ειδικοί προτείνουν διάφορα μέτρα και για τους ενήλικες που μπορούν να πάρουν για να μειώσουν τις πιθανότητες των ανεπιθύμητων συνεπειών.
Όλοι συμφωνούν ότι το καλύτερο είναι να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες και μικρής διάρκειας συνομιλίες χρησιμοποιώντας το κινητό μας. Οχι περισσότερο από 3-5 λεπτά την ημέρα και για απολύτως επείγουσες περιπτώσεις.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι η χρήση του hands free μειώνει τον κίνδυνο καθώς ελαττώνει την ποσότητα της ακτινοβολίας που μπαίνει στον εγκέφαλο. Το κινητό όμως θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστο 40 εκατοστά μακριά από το σώμα την ώρα της συνομιλίας με το hands free. Ποτέ δεν θα πρέπει να αφήνουμε το κινητό πάνω στο σώμα μας (τσέπες, ζώνες, κλπ)
Συμβουλεύουν επίσης να αγοράζουμε κινητά με εξωτερικές κεραίες ώστε να είναι η κεραία όσο πιο μακριά γίνεται από το κεφάλι μας κατά τη χρήση.
2η δημοσίευση: Η απενεχοποίηση των κινητών

Η χρήση του κινητού τηλεφώνου αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου, τουλάχιστον από τα πρώτα κιόλας χρόνια χρήσης, όπως δείχνει η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα έρευνα
Κάποιες προηγούμενες έρευνες έχουν υποστηρίξει αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης ακουστικό νευρώματος – όγκος στο νεύρο που συνδέει το αυτί και τον εγκέφαλο .
Η πιο πρόσφατη έρευνα από το Ινστιτούτο Καρκινολογικών Ερευνών (Institute of Cancer Research) περιλαμβάνει στοιχεία από πέντε ευρωπαϊκές χώρες και περισσότερα από 4.000 άτομα.
Οι ειδικοί ωστόσο εξακολουθούν να συμβουλεύουν μειωμένη χρήση του κινητή σαν προληπτικά μέτρο.(5 λεπτά την ημέρα και για έκτακτες ανάγκες).

Μέτρα προφύλαξης
Προς το παρών η συμβουλή των ειδικών προς τους χρήστες είναι να περιορίζουν το χρόνο των συνομιλιών τους όσο περισσότερο γίνεται. (μόνο για εξαιρετικά έκτακτες ανάγκες και με hands free, 40 εκατοστά από το σώμα το κινητό)
Επίσης, τα παιδιά κάτω από την ηλικία των 18 δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν καθόλου –αν είναι δυνατόν- τα κινητά τους καθώς ο εγκέφαλός τους και το νευρικό τους σύστημα βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.
Τα τελευταία στοιχεία από τη Βρετανία, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία, περιλαμβάνουν 678 άτομα με ακουστικό νεύρωμα και 3.553 άτομα με μια παρόμοια μορφή καρκίνου εξ αιτίας των κινητών. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται καθημερινά και φτάνει σε επικίνδυνους αριθμούς πλέον στις μέρες μας. Οι επόμενες έρευνες πρόκειται να σοκάρουν την παγκόσμια κοινότητα με τα αποτελέσματά τους.

Δημοσίευση από το 2003
Εγκεφαλικές βλάβες προκαλεί η υπερβολική χρήση των κινητών
18 Ιαν. 04
Αθήνα — Tα κινητά προκαλούν εγκεφαλικές βλάβες, όπως προκύπτει από νέες επιστημονικές έρευνες, που συνδέουν την ακτινοβολία τους με πνευματικές ανεπάρκειες και την εμφάνιση Aλτσχάιμερ.
Τα κινητά τηλέφωνα, αποτελούν πια τον αχώριστο σύντροφο των περισσότερων ανθρώπων στις ανεπτυγμένες χώρες, αλλά πόσο ακίνδυνος είναι; Τα κινητά τηλέφωνα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», βρίσκονται στο επίκεντρο μιας επιστημονικής αντιπαράθεσης. Μιας αντιπαράθεσης που δεν δείχνει να βαδίζει προς εκτόνωση. Αντίθετα, νέες επιστημονικές έρευνες θέτουν και πάλι υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια των κινητών τηλεφώνων, υποχρεώνοντας σε ακόμα πιο λεπτομερή εξέταση των συνεπειών.
Tο δεύτερο εξάμηνο του 2003, ο νευροχειρουργός Λιφ Σάλφορντ και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο Λουντ της Σουηδίας (μια ομάδα που θεωρείται αξιόπιστη), δημοσίευσαν μια έρευνα που αποκαλύπτει για πρώτη φορά σαφέστατη σύνδεση της ακτινοβολίας που εκπέμπουν τα GSM κινητά τηλέφωνα (ο πιο διαδεδομένος τύπος κινητών παγκοσμίως και στην Eλλάδα) με βλάβες στους εγκεφάλους ποντικών, που χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα. Η ομάδα του Λ. Σάλφορντ υπέβαλε 32 ποντικούς σε δίωρη ημερήσια έκθεση ακτινοβολίας από τα συγκεκριμένα κινητά. Oι ερευνητές τοποθέτησαν τα τηλέφωνα στις πλευρές των μικρών κλουβιών των ποντικών, δίνοντας τη δυνατότητα σε διακοπτόμενη αλλά άμεση έκθεση στην ακτινοβολία, ενώ μετέβαλαν την ένταση της ακτινοβολίας σε κάθε πειραματική ομάδα, ώστε να αναπαραστήσουν το εύρος της έκθεσης που έχει ένας άνθρωπος χρήστης κινητού. Πενήντα μέρες μετά, οι εγκέφαλοι των ποντικών παρουσίαζαν σημαντική διάρρηξη των αιμοφόρων αγγείων και εκτεταμένες περιοχές από ζαρωμένους κατεστραμμένους νευρώνες. O αιματοεγκεφαλικός φραγμός, που διασφαλίζει ότι ουσίες που βρίσκονται στο αίμα δεν πρόκειται να περάσουν στο εγκεφαλικό υγρό, είχε διαρρηχθεί. Μάλιστα, όσο μεγαλύτερη ήταν η έκθεση στην ακτινοβολία, τόσο μεγαλύτερη και η ζημιά.
Eάν οι ανθρώπινοι εγκέφαλοι παρουσιάζουν παρόμοιες αντιδράσεις, σημειώνει ο Σουηδός επιστήμονας στο αμερικανικό περιοδικό Popular Science, τότε μπορεί να παραχθούν μετρήσιμες πνευματικές ανεπάρκειες, μεγάλης διάρκειας. Η έρευνα αυτή προκάλεσε σοκ στην επιστημονική κοινότητα, ενώ το συγκεκριμένο περιοδικό δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «εκπληκτικά» τα αποτελέσματά της, τα οποία εκτός των άλλων συνδέουν την κινητή τηλεφωνία και με την εμφάνιση της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Πριν γνωρίσουμε την κινητή τηλεφωνία, ελάχιστα είχαμε ακούσει για τη μη ιονίζουσα ακτινοβολία. Ακόμα λιγότερα γνωρίζαμε για τις συσκευές, τις κεραίες, για τη χρήση τους και τις επιδράσεις τους στον ανθρώπινο οργανισμό. Γιατί η κινητή τηλεφωνία έχει επιδράσεις, το ζητούμενο όμως είναι αν είναι επικίνδυνες για το χρήστη. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθούμε σε ποιές άλλες συσκευές αφορά η μη ιονίζουσα ακτινοβολία.
Πάρτε χαρτί και μολύβι: ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, κινητή τηλεφωνία, φούρνους μικροκυμάτων, πομπούς τηλεχειρισμού παιχνιδιών, ασύρματα οικιακά τηλέφωνα, ασύρματα δίκτυα υπολογιστών στα γραφεία ακόμα και στις γραμμές μεταφοράς υπερυψηλής τάσης του δικτύου ηλεκτροδότησης. Την επικινδυνότητα αυτής της ακτινοβολίας θα εξετάσουμε στις επόμενες σελίδες του “Β”, μέσα από τις διεθνείς έρευνες αλλά και τη μελέτη που έχει πραγματοποιήσει ο Καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.Λουκάς Μαργαρίτης.
________________________________________
Μια βιομηχανία που “καλπάζει”:
383 εκατ. χρήστες μόνο στην Ευρώπη και ραγδαία τεχνολογικά επιτεύγματα. Στη χώρα μας οι χρήστες φθάνουν τους 10.500.000 εκ των οποίων 7 εκατ. έχουν καρτοκινητά (η πλειοψηφία τους, μάλιστα, χρησιμοποιείται, δυστυχώς, από παιδιά).
Η λογική των “ορίων ασφαλείας” για τις μη ιονίζουσες ακτινοβολίες που εκπέμπουν οι παραπάνω συσκευές, έχει μόνο οικονομική διάσταση ή έστω διάσταση κοινωνική, αφού όλοι επιθυμούμε να έχουμε τα αγαθά αυτής της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.
Στο ερώτημα ποιος θα αποχωριζόταν τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή ή το κινητό του τηλέφωνο η απάντηση ίσως είναι…ουδείς. Το ζητούμενο επομένως είναι η ορθή χρήση του.
Τα πειράματα που έχουν γίνει διεθνώς αλλά και στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου Αθηνών,αποδεικνύουν χωρίς καμιά αμφιβολία, τεράστια επικινδυνότητα από τις ακτινοβολίες της κινητής τηλεφωνίας και μάλιστα σε επίπεδα πυκνότητας ισχύος πολύ κάτω από τα λεγόμενα “όρια ασφαλείας”. Αρκετοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η κινητή τηλεφωνία αποτελεί το μεγαλύτερο πείραμα που έχει γίνει ποτέ σε βάρος της ανθρωπότητας.
“Δεν έχουμε αντίρρηση να εγκατασταθούν όσες κεραίες χρειάζονται για να λειτουργήσει το χρήσιμο πράγματι δίκτυο”, αναφέρει ο Καθηγητής κ. Λουκάς Μαργαρίτης στην έρευνά του. “Αρκεί σε κάθε χώρο που υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα η ακτινοβολία να μην είναι μεγαλύτερη από ότι ήταν πριν εγκατασταθεί η κεραία”.
Το βέβαιο είναι πως η μη ιονίζουσα ακτινοβολία θα αλληλεπιδράσει με τα μόρια και τις μεμβράνες στα κύτταρά μας (ακόμα και σπάσιμο του DNA διαπιστώθηκε πρόσφατα σε χαμηλές εντάσεις κάτω από τα όρια).
Κατά την εκτίμηση των επιστημόνων δεν υπάρχουν όρια ασφαλείας για την έκθεση των έμβιων όντων στην ακτινοβολία. Μπορούν να υπάρξουν “όρια αποδεκτής έκθεσης”, που σημαίνει πως κάνουμε παραχώρηση αφού η ακτινοβολία αυτή πρέπει να υπάρχει (…;). Είναι όμως δυνατό να δεχθούμε “παραχώρηση” σε θέματα υγείας του πληθυσμού; Ασφαλώς και όχι.
________________________________________
ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Αρκετοί επιστήμονες πιστεύουν ότι σε αρκετές περιπτώσεις ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί μπορεί να είναι υπερβολικός. Δηλαδή μπορεί η κεραία να φαίνεται από το σχολείο, και έτσι να δημιουργεί ψυχολογικό πρόβλημα κυρίως στους γονείς, αλλά το κριτήριο θα είναι οι μετρήσεις. Αν τα επίπεδα είναι όπως ήταν πριν την εγκατάσταση της κεραίας,τότε σαφώς είναι υπερβολική η διαμαρτυρία των κατοίκων για την απομάκρυνση της. Το επιχείρημα “βάλτε κεραία κοντά στο σχολείο για να μην εκπέμπει το κινητό των παιδιών μεγάλη ένταση” είναι μεν σωστό, αλλά αφενός έτσι αγνοούμε τους κατοίκους που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την κεραία στις διπλανές πολυκατοικίες και αφετέρου τα παιδιά δε χρησιμοποιούν μόνο στο σχολείο τα κινητά τους τηλέφωνα.
________________________________________
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ
Σαφώς είναι η ακτινοβολία μεγαλύτερη από αυτήν που προέρχεται από κεραία βάσης, ακόμα και σε απόσταση 2-3 μέτρων. Όμως υπάρχει μια μεγάλη διαφορά. ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΕΡΑΙΕΣ ΒΑΣΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ.
Ακόμα και οι ίδιες οι κατασκευάστριες εταιρείες κινητών τηλεφώνων, αναφέρουν σε πρόσφατα εγχειρίδια χρήσης, πως “αν πρόκειται να χρησιμοποιείτε το κινητό για μεγάλη διάρκεια, προμηθευτείτε hands free ή blue tooth”…
Εμμέσως λοιπόν πλην σαφώς αναγνωρίζουν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
Ένα άλλο στοιχείο που επίσης αναφέρουν τα εγχειρίδια χρήσης στην τελευταία σελίδα (που φυσικά κανείς δεν τα διαβάζει), είναι η λεγόμενη τιμή SAR (specific absorption rate, ειδικός ρυθμός απορρόφησης) που εκφράζει την απορροφούμενη ενέργεια από τα κύτταρα, όταν το κινητό βρίσκεται σε πλήρη ισχύ (δηλαδή όταν βρισκόμαστε σε δυσμενές σημείο σήματος ή μακριά από κεραία βάσης).
Διαπιστώνει όμως κανείς ότι όλες οι εταιρείες διαθέτουν αντίστοιχα κινητά τηλέφωνα με πολύ χαμηλή τιμή SAR και με πολύ υψηλή SAR, από 0, 3 μέχρι και 1,5 (τα “όρια”, τα αμφισβητούμενα από όλους σχεδόν τους βιολόγους-βιοφυσικούς ερευνητές, είναι 2 μονάδες βάττ ανα κιλό βάρους ιστού). Οι εταιρείες βέβαια σιωπούν στο ζήτημα αυτό, όμως οι χρήστες κινητών τηλεφώνων θα έχουν διαπιστώσει πως (με την ίδια εταιρεία σύνδεσης φυσικά) άλλα κινητά “πιάνουν” σήμα σε δύσκολα σημεία και άλλα όχι. Αυτό προκύπτει κυρίως από κατασκευαστικές διαφορές μεταξύ κινητών, δηλαδή θέση και είδος κεραίας, σχήμα κινητού κ.λ.π…
________________________________________
Λύσεις για λιγότερη ακτινοβολία
Η επιστημονική ομάδα με τον Καθηγητή κ.Λουκά Μαργαρίτη, έχοντας πραγματοποιήσει πειράματα στο εργαστήριο από δεκαετίας με διάφορα κινητά και κάτω από διαφορετικές συνθήκες και έχοντας μετρήσει εκατοντάδες κινητά τηλέφωνα σε λειτουργία με ομιλία και χωρίς ομιλία, προτείνει να εφαρμόζονται οι παρακάτω απλοί κανόνες που θα πρέπει να γίνουν τρόπος ζωής, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούμε συχνά το κινητό τηλέφωνο.
1. Χρησιμοποιούμε το κινητό με τον κλασικό τρόπο (στο αυτί) μόνο σε περιπτώσεις επείγουσες και για λίγα δευτερόλεπτα, αφού η ακτινοβόληση του εγκεφάλου, ανάλογα με την ισχύ που εκπέμπεται αλλά και το είδος του κινητού μπορεί να είναι μεγάλη.
2. Σε συχνή και μακράς διάρκειας χρήση προτιμάμε το ενσύρματο ή ασύρματο σύστημα (hands free η blue tooth). ΟΜΩΣ, και εδώ βρίσκεται μια μεγάλη παρανόηση, στις περιπτώσεις αυτές η ακτινοβολία εκπέμπεται κυρίως από το κινητό τηλέφωνο και μάλιστα από την πίσω πλευρά του. Ένα μικρό ποσοστό περίπου 5% μπορεί να περάσει στο καλώδιο του hands free, ενώ σχεδόν μηδενική ακτινοβολία εκπέμπεται από το blue tooth, που άλλωστε έχει εμβέλεια μόλις 5-10 μέτρα -συγκρίνατε με το ίδιο το κινητό που ως πομπός ισχύος έχει εμβέλεια πάνω από 2 χιλιόμετρα, αφού θα πρέπει να επικοινωνήσει κατά τη συνομιλία με τον πλησιέστερο σταθμό βάσης.
Κατά συνέπεια στις περιπτώσεις χρήσης hands free η blue tooth το κινητό ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑ Η ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΘΗΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, και επομένως το κινητό δε θα πρέπει σε καμμία περίπτωση να βρίσκεται σε καμιά τσέπη που είναι κοντά στο σώμα μας.
Το ίδιο ισχύει και στις περιπτώσεις αποστολής μηνυμάτων, εικόνων και βίντεο κλιπς, δηλαδή το κινητό δεν το ακουμπάμε πάνω στο σώμα μας όταν κάνουμε “αποστολή μηνύματος” ούτε το κρατάμε στα χέρια μας. Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο όγκος των πληροφοριών που αποστέλλεται από το κινητό, τόσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια της “συνομιλίας”. Ο χρήστης ξεχνιέται και συνήθως ακουμπά το κινητό επάνω στο σώμα του μέχρι να ολοκληρωθεί η αποστολή και δυστυχώς όλη η ακτινοβολία μπαίνει στα κύτταρά του.
Οι όποιες επιπτώσεις είναι απρόβλεπτες και δυσχεραίνουν την εξαγωγή συμπερασμάτων επικινδυνότητας, αφού μέχρι σήμερα οι χρήστες ούτε έχουν ίδια κινητά, ούτε τα χρησιμοποιούν με τον ίδιο τρόπο, την ίδια διάρκεια, με την ίδια απόσταση από σταθμό βάσης (δηλαδή με ίδια ακτινοβόληση).
Κατά συνέπεια αυτός είναι και ο λόγος που διαφορετικές μελέτες έχουν δείξει διαφορετικά αποτελέσματα. Μόνον οι μελέτες σε πειραματόζωα και σε κύτταρα είναι αξιόπιστες και αυτές στο βαθμό που έχουν γίνει με σωστή πειραματική σχεδίαση.
________________________________________
ΧΡΗΣΗ ΚΙΝΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
“Δεν είμαι της άποψης ότι σε ένα παιδί θα πρέπει να απαγορευτεί η χρήση του κινητού, στο βαθμό που θα κατανοήσει με ποιο τρόπο πρέπει να το χρησιμοποιήσει”, υποστηρίζει ο κ.Λουκάς Μαργαρίτης. Αν οι γονείς και το σχολείο εκπαιδεύσουν και ενημερώσουν τα παιδιά, μπορούν χωρίς κίνδυνο να χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνα, ΟΠΟΣΔΗΠΟΤΕ ΟΜΩΣ ΟΧΙ ΜΕ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΟΛΛΗΜΕΝΟ ΣΤΟ ΑΥΤΙ, αλλά με τη βοήθεια του ενσύρματου hands free ή του ασύρματου blue tooth. Στις περιπτώσεις αυτές, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω κρατάμε το κινητό σε απόσταση από το σώμα τουλάχιστον 40 εκατοστά και η ομιλία δεν διαρκεί πάνω από 1-2 δευτερόλεπτα την ημέρα και όχι καθημερινά.
________________________________________
Τι έχουν δείξει οι έρευνες σε παγκόσμιο επίπεδο
Οι μέχρι τώρα μελέτες έχουν γίνει με:
• Επιδημιολογία (δηλαδή διερεύνηση συμπτωμάτων σε άτομα που έχουν εκτεθεί σε ακτινοβολία επί σειρά ετών). Έχουν διαπιστωθεί σε όλες τις μελέτες:
-Πονοκέφαλοι, κόπωση, απώλεια μνήμης, νευρολογικές διαταραχές, ανάπτυξη ειδών καρκίνου, δερματικές παθήσεις, στείρωση σε άνδρες, κ.λ.π.
• Πειραματόζωα κάθε μορφής (θηλαστικά, αμφίβια, έντομα κ.λ.π). Εχουν διαπιστωθεί (σε πάρα πολλές περιπτώσεις)
-Υπογονιμότητα,στείρωση, απώλεια μνήμης, ανάπτυξη νεοπλασιών, δερματοπάθειες κ.λ.π.
• Κυτταροκαλλιέργειες κυττάρων θηλαστικών και άλλων κυτταρικών σειρών. Έχουν διαπιστωθεί:
-Μειωμένη αναπαραγωγή
-Απόπτωση (επαγωγή προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου)
-Αλλαγή στη δράση των γονιδίων (επαγωγή ογκογονιδίων κ.λ.π.)
-Αλλαγή του γενετικού υλικού (κυρίως θραύσεις DNA)
________________________________________
Κινητά και λευχαιμία
Ιταλική μελέτη
Ο κυτταρικός βιολόγος Fiorenzo Marinelli και η ομάδα του στο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Μπολόνια στην Ιταλία, αποφάσισαν να ερευνήσουν κατά πόσον τα ραδιοκύματα έχουν επίδραση στην ανάπτυξη της λευχαιμίας στον ανθρώπινο οργανισμό, αφότου άλλες μελέτες έδειξαν ότι η ασθένεια ίσως να είναι πιο διαδεδομένη ανάμεσα στους χρήστες των κινητών τηλεφώνων.
Ο κύκλος ζωής της λευχαιμίας έχει κατανοηθεί ικανοποιητικά,ώστε είναι σχετικά εύκολο να ανιχνευθούν αλλαγές στη συμπεριφορά των κυττάρων. Η ομάδα εξέθεσε μέσα στο εργαστήριο γονίδια λευχαιμίας σε ραδιοκύματα των 900 μεγαχέρντς και σε ισχύ του ενός μιλιβάτ και στη συνέχεια παρακολούθησε τη δραστηριότητα ενός γονιδίου, που προκαλεί την αυτοκτονία των κυττάρων. Πολλά ευρωπαϊκά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας λειτουργούν στα 900 μεγαχέρντς και η μέγιστη ισχύς είναι τα 2 βατ, αν και συνήθως χρησιμοποιούν μόνο το ένα δέκατο αυτής της ισχύος.
Ύστερα από 24 ώρες συνεχούς έκθεσης στα ραδιοκύματα, τα γονίδια της λευχαιμίας εμφανίστηκαν σε περισσότερα κύτταρα, σε αντίθεση με έναν ελεγχόμενο πληθυσμό που δεν είχε εκτεθεί στην ακτινοβολία.
Για λογαριασμό των εταιρειών της κινητής τηλεφωνίας έχουν γίνει αρκετές μελέτες για τη μη ιονίζουσα ακτινοβολία από επιστημονικά εργαστήρια.
Οι εκπρόσωποι των εταιρειών υποστηρίζουν ότι τα υπερσύγχρονα κινητά εκπέμπουν μη ιονίζουσα ακτινοβολία η οποία δεν προκαλεί βιολογικές αλλοιώσεις. Την εκδοχή αυτή την στηρίζουν σε έρευνες που διεξάγονται πάνω από 70 χρόνια για τις επιδράσεις των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων και για τις οποίες έχουν δαπανηθεί πάνω από 100 εκατ. δολάρια. Οι ανωτέρω έρευνες δεν έδειξαν ότι υπάρχουν κίνδυνοι για το γενικό πληθυσμό από πεδία που δεν υπερβαίνουν τα όρια ασφαλείας.
Για την Ελλάδα, “οι μετρήσεις που γίνονται συστηματικά από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας δείχνουν ότι η εκπομπή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας είναι χαμηλότερη από τα όρια ασφαλείας που προτείνουν οι διεθνείς οργανισμοί και οι διεθνείς επιστημονικές οργανώσεις”. Το ζήτημα είναι ότι για την ώρα δεν έχουν θεσμοθετηθεί ασφαλή όρια για την απόσταση που πρέπει να βρίσκεται μια κεραία κινητής τηλεφωνίας από ένα σχολείο ή ένα νοσοκομείο. Αυτό θα γίνει στη νομοθεσία που ετοιμάζουν τα συναρμόδια Υπουργεία.
Εν κατακλείδι, η χρήση της κινητής τηλεφωνίας πρέπει να γίνεται από όλους μας με σύνεση και σωστό έλεγχο και πάντα με τη χρήση hands-free η blue tooth. Να έχετε υπόψη σας ότι όταν μιλάμε με το τηλέφωνό μας στο αυτοκίνητο, η ακτινοβολία πολλαπλασιάζεται, αφού το όχημα λειτουργεί ως μια μεγάλη κεραία. Επομένως συνειδητά θα πρέπει να αποφεύγουμε τη χρήση του κινητού μέσα στο αυτοκίνητο.
Εξάλλου σε μια πρόσφατη έρευνα που έγινε από τον. Βρετανικό Οργανισμό Μεταφορών, οι οδηγοί που μιλούσαν στο κινητό τους τηλέφωνο είχαν 50 εκατοστά του δευτερολέπτου πιο αργή αντίδραση από το κανονικό. Αυτό συνεπάγεται το εξής: Αν τρέχουμε με 112 χιλιόμετρα με το αυτοκίνητο, σε ένα απότομο φρενάρισμα, το όχημα θα διανύσει επιπλέον 14 μέτρα από το κανονικό. Έτσι η χρήση του κινητού είναι πολλές φορές και… ζήτημα ζωής.
Μία αξιόλογη συζήτηση διοργάνωσαν τα εκπαιδευτήρια Σ.Αυγουλέα-Λιναρδάτου με θέμα: “Kινητή τηλεφωνία- ηλεκτρικές & ηλεκτρονικές συσκευές, οι επιδράσεις τους στην ανθρώπινη υγεία και η ορθολογική τους χρήση”. Η εκδήλωση συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του κόσμου μια και τέτοιες προσπάθειες επικροτούνται, αφού ενημερώνουν και “παιδεύουν”.